Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Gensyn på dk4: Bi Skaarup på Skærtoft Mølle (2:2)

Bi Skaarup var arkæolog og madhistoriker. En stor passion og en enorm viden og nysgerrighed var hendes drivkraft, hun stod bag mange bøger om emnet.

Hendes evne til formidling var ganske særligt hvilket dk4`s Frantz Howitz fangede. Han og Bi kørte et ganske særligt parløb i adskillige historiske middage på dk4. Her har du nu mulighed for et gensyn med en vidende og passioneret formidler.

Vegger, svensk sigtebrød og søsterkage er tre gode eksempler på historisk bagværk, der har overlevet gennem århundreder. Madhistoriker Bi Skaarup har fundet de originale opskrifter på alle tre brød, og de er, sammen med mange andre spændende eksempler, samlet i kogebogen ”Bag brødet”.

Her kan man hente inspiration til mange spændende smagsoplevelser. Et godt eksempel er søsterkagen, der i virkeligheden ikke er en kage, men et brød, hvor opskriften kendes helt tilbage til Barokken. Én af ingredienserne er her finthakket rosmarin, der sammen med sukat og finthakket, syltet citronskal, giver en helt særegen smag.

dk4´s Frantz Howitz har taget Bi Skaarup med til Nordals for at bage historiske brød af Skærtoft Mølles økologiske mel, der i kvalitet og smag yder bagværket størst mulig retfærdighed.

Bi og Frantz til del 2 600x900På Skærtoft Mølle møder Bi og Frantz datteren i huset Marie-Louise Risgaard, der leder møllens mange bagekurser. Her giver hun Frantz en lektion i brugen af økologisk gær, fordej og surdej og fortæller om forskellige former for hvedemel. Mange er fx ikke klar over, at der er stor forskel på det hvedemel, man bruger til brødbagning og det, der benyttes til kager.

Samtidig med at Bi Skaarup bager og fortæller historie, og Marie-Louise Risgaard giver gode tips om bagekunstens ABC, er der tid til lidt Nordalsisk lokalhistorie. Frantz Howitz aflægger nemlig den smukke og historiske Notmark Præstegård et besøg og taler med den unge præst Malene Freksen om bl.a. Herman Bang og den alsiske digter Martin N. Hansen, der begge har tilknytning til Notmark.

Som det er tilfældet med første del af ”Bi Skaarup på Skærtoft Mølle”, er også del to et program, der går i dybden med hemmelighederne bag det gode bagværk samtidig med at der fortælles historie.”Gensyn på dk4” giver dig mulighed for at se nogle af de skatte vi gemmer i vores arkiver. Bare fordi en samtale er forgået tilbage i de dage, hvor fjernsyn blev produceret i SD, eller med personer, der ikke er mere, kan der stadig være guld at hente. Vi håber i nyder vores ”vindue”.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.