Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Litteraturens åsteder: Anne Krabbes Stenalt

Nærgående riddere, lystne voldtægtsmænd og stærke kvinder, der tager sagen i egen hånd. Det er nogle af ingredienserne i de saftige historier, professor Anne-Marie Mai fortæller om i del 2 af ”Litteraturens åsteder”.

Download program
Højreklik og tryk "Gem link som"

Godset Stenalt på Norddjurs står i dag som en smuk italiensk villa, men sådan så der ikke ud, dengang adelsdamen Anne Krabbe (1552-1618) levede og indsamlede en række saftige historiske viser og ridderviser, som man i dag kan finde i håndskrift på Det Kongelige Bibliotek. 88 viser i alt. Alligevel er egnen omkring Stenalt værd at besøge som litterært åsted. Godsets park, og ikke mindst den nærliggende Ørsted Kirke, emmer nemlig stadig af denne lærde dame, der forstod at sætte sig sine spor.

Litteraturens aasteder_Anne_Krabbes_Stenalt_Anne-Marie_Mai_lileProfessor Anne-Marie Mai fortæller om den helt usædvanlige personlighed Anne Krabbe i del 2 af serien ”Litteraturens åsteder”, og det er artige ting hun beretter om fra en farverig tid, hvor mænd godt nok var mænd, men hvor kvinderne sandelig også kunne tage sagen i egen hånd.

Et godt eksempel er visen ”Hr. Palles Bryllup”, som Anne Krabbe fik til at foregå i omegnen af Stenalt. – I parken ligger den rige hr. Palle på lur efter jomfru Gunder for at tage hende med vold. Ved list undslår hun sig og lover ham giftermål. Hun klæder sin køresvend ud som brud, og hr. Palle tager ”hende” til ægte. Først i brudesengen finder hr. Palle ud af den rette sammenhæng. Gunder har sat en stige op til brudekammeret, så køresvenden kan flygte. Herefter bliver hr. Palle gjort så tykt til grin, at det bliver hans død, mens Gunder forbliver ”så væn en mø”. – Et andet farverigt eksempel er visen om ”Hr. Ebbes Døtre”, der bliver voldtaget af to gårdmandssønner. Voldtægterne bærer frugt, og de føder hver en søn. I Vivild Kirke – tæt ved Stenalt – tager døtrene en grusom hævn. De dræber slet og ret voldtægtsmændene, den ene oven i købet foran højalteret, hvorefter de kan tage hjem. Deres hævn blev af datiden betragtet som retfærdig, for godt nok var kirkens moral og kultur gældende, men det var slægtens også.

Litteraturens aasteder_Anne_Krabbes_Stenalt_traesnit_lilleAnne-Marie Mai tager seerne med til bl.a. Ørsted Kirke, som Anne Krabbe lod indrette med bl.a. kirkebænke, hvor hendes og hendes tidligt afdøde mands fuldfigurportrætter skåret ud i træ pryder de forreste rækker. Også kirkens overdådigt udsmykkede og kostbare kalk er en usædvanlig historie. Den blev skænket kirken af Anne Krabbe, og på væggen mellem kirkens skib og kor står der skrevet, at den, der fører denne kalk bort fra kirken vil være for evigt forbandet. Denne trussel er årsagen til, at dette klenodie stadig befinder sig der, hvor den magtfulde Anne Krabbe havde bestemt det.

”Litteraturens åsteder – Anne Krabbes Stenalt” er tilrettelagt af Frantz Howitz.


Se programmet allerede nu på dk4.tv
http://dk4.tv/video/5617
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.