Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Mik Schacks Public Service: TEX-Mex

Vi kender udmærket til den mexicanske ret CHILI CON CARNE. Men det gør mexicanerne ikke.

Retten stammer nemlig fra Texas i USA, hvortil mexicanske immigranter tog deres traditionelle bønneretter med, og blandede dem, med hvad de ellers kunne få fat i i det nye store land, som blev større og større i takt med at jernbanenettet blev udbygget. Hvilket også betød, at flere og flere varer fra de nordligere stater gjorde deres entre i Sydstaterne. Texas blev en smeltedigel. Af alt. Mad, mennesker og musik.
Musikken præsenteres af ingen ringere end det verdenskendte blues-rockband Omar & The Howlers, som også er en smeltedigel af de forskellige stilarter indenfor blues.
Maden som Mik Schack præsenterer, er en blanding af de klassiske mexicanske bønner, som han har lært af en kogekone på den lille honduranske ø Roatan, af mexicansk tomatsalsa, guacamole, som ikke er ødelagt af hvidløg og creme fraiche, og af hvad amerikanerne har taget til sig som deres egen, nemlig pizzaen, som her bliver stenovnsbagt på efterladenskaberne af det store amerikanske rumprogram, som holder til i Houston, Texas.

BERTHA'S FRIJOLES

chilibønner

Udblød tørrede kidneybønner i rigeligt vand natten over.
Hæld vandet fra.
Skær 4-5 skiver røget bacon i tern.
Hak et par store løg.
Hak 4 fed hvidløg.
Svits bacon, løg og hvidløg i lidt svinefedt eller en smule majsolie.
Tilsæt nu det vigtigste for retten:
2-3 tsk. stødt spidskommen,
1 spsk. sukker,
4-5 friske jalapenochilier eller andre friske halvstore chilier skåret i grove stykker, således at de kan findes igen senere og fiskes ud, hvis det hele bliver for stærkt.
Hæld bønnerne i gryden og dæk med frisk koldt vand.
Lad bønnerne koge i en time eller mere indtil de er møre. Hæld mere vand på undervejs, hvis det er nødvendigt. Bønnerne skal være dækket hele tiden.
Smag til med salt.

Udbygning:
Tilsæt nogle hakkede syltede jalapeno chilier fra et glas.
Hæld også noget af lagen i bønnerne under kogningen.

Bønnerne kan spises som de er, men kan også moses. Enten med en kartoffelmoser eller i en blender.
Herefter kan bønnemosen steges i lidt olie på panden og serveres med spejlæg og salat eller tomatsalsa.

Bønnemosen kan også pakkes i en stor hvedetortilla sammen med revet cheddar ost, friske løg, forårsløg og frisk tomat og rulles til en burrito som varmes i ovnen, eller pakkes som en firkantet lukket forårsrulle, som steges på panden til tortillaen er sprød på begge sider og bønnemosen er gennemvarm.

De mindre majstortillas kan bruges som en slags lasagneplader til en bønnemoslasagne.
Steg majstortilla i lidt majsolie på en varm pande til tortillaerne er sprøde som nachos. Ja, faktisk ER det nachos, som ikke er skåret i ottende dele.
Læg et lag bønnemos på en stegt majstortilla og kom revet ost over. Læg endnu en majstortilla over og dæk med frisk hakket tomat, rå hakkede løg, syltede halapenos og revet ost.
Læg en majstortilla på toppen som låg og overhæld med tacosauce.
Varm bønnemoslasagnen i ovnen.


BERTHAS SALSA


Ingredienser:

Hakkede tomater,
en lille smule hakket hvidløg eller hvidløgssalt,
hakket rødløg,
hakket koriander,
limesaft,
olie,
salt,
sukker,
peber,
jalapeno (gerne syltede),
evt lidt agurk i tern.

Bland ingredienserne i en skål og server salsaen til bønner, tortillas, burritos, nachos, æg, kylling eller hvad som helst.

Guacamole Rosa Mexicana
Det særlige ved Rosa Mexicano Guacamolen er, at den er "chunky og ikke en blendet smadret smørelse stoppet til med hvidløg, ymer, creme fraiche, A38,eller nogen som helst andre mælkeprodukter, som intet har at gøre i en guacamole.

DET SKAL DU BRUGE
1 -2 spk finthakket løg eller rødløg
Friske korrianderblade fint hakket
1 -2 spk finthakket syltede jalapeno chili
3 Hass avocado, modne men ikke for bløde
4-5 spk hakket tomat – befriet for kerner og pladder
salt
Tortilla chips

FREMGANGSMÅDE
Bland løg, syltet jalapeno chili, korrianderblade og lidt salt i en morter – eller mas råvarerne sammen med en gaffel i en skål.
Halver avocadoerne og fjern stenen.
Læg en halv avocado i din hånd og skær forsigtigt flere gange i avocadoen på langs og på tværs med en kniv og skovl dernæst avokadokødet ud med en ske ned i skålen. Vend forsigtigt avocadostykkerne i morteren med løg-, koriander- og chiliblandingen.
Hak en tomat i passende stykker, fjern kerner og snask og smid tomatkødet ned i morteren. Bland forsigtigt det hele sammen.
Smag til med salt og friske korrianderblade.
Server direkte fra skålen med Tortilia chips

Kartoffelpizza på få minutter (snack til 1-2 pers.)

1 mexicansk hvedetortilla (kan købes i ethvert supermarked)
lidt olivenolie
1/2-1 kartoffel
toppen af en frisk kvist rosmarin
½ kugle mozzarella

Fordel nogle dråber olivenolie på tortillaen med en finger eller spatel.. Skær kartoflen i papirtynde skiver, fx på en pålægsmaskine eller et mandolinjern. (Eller bare en kartoffelskræller). Det er vigtigt, at skiverne er meget tynde! Fordel kartoffelskiverne på tortillaen, så de ligger tæt over hele tortillaen. Klip lidt rosmarin fint henover. Bræk så mozzarellaen i små stykker, og fordel dem på tortillaen. Sæt pizzaen i ovnen ved højeste temperatur og under grill (brug gerne en bagesten, hvis du har), og bag pizzaen i 2-3 min. Hold øje med, at den ikke brænder på. Tag pizzaen ud af ovnen, drys salt på, skær den ud i slices og server som snack.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.